A 2022. október 7-én és 8-án megtartott Bukovinai Székelyek Búcsúja és Székely Találkozó első napján Sebestyén Ádám-díjakat adtak át az arra érdemeseknek, köztük a bukovinai székely származású Keresztes Andor esperes, máriagyűdi plébánosnak, a Pécsi Egyházmegye székely referensének a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

A Sebestyén Ádám-díjat 1996-ban alapította a Székely Szövetség, s azoknak ítéli oda, akik az ősi bukovinai székely kultúra őrzésében és ápolásában kiemelkedő tevékenységet folytatnak. 

2022-ben az ősi székely kultúra ápolásáért és megőrzéséért, a hagyományos kismányoki székely búcsú 2004 óta sa dij 1 removebg preview történő  szervezéséért Sebestyén Ádám-díjban részesült Keresztes Andor esperes, máriagyűdi plébános, a Pécsi Egyházmegye székely referense. A díjat Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke adta át.

Illés Tibor kiemelte, napjainkban rendkívül fontos, hogy valódi értéket képviselő példaképet mutassunk a fiatalok számára. Andor atya ebben élen jár. Ezt lehet látni és érezni személyiségének kisugárzásából, hiszen egész életét a mély istenhit és Szűz Mária mély tisztelete hatja át, valamint a székely gyökerek, a székely kultúra áll figyelme középpontjában.

A díjátadón Andor atya elmondta, felemelő érzés számára ez az elismerés, egyfajta megerősítés hitében, székely gyökereiből fakadó kultúrájában, melyből igyekszik folyamatosan táplálkozni. A gyermekként tiszta forrásból magába szívott, hitbéli szeretet és élmények pedig a mai napi elkísérik életében.

A díjat Sebestyén Ádámról (1921-1996) a neves bukovinai székely származású önképző, amatőr néprajzi gyűjtőről nevezték el. A Sebestyén Ádám-díj emléklapját Kontár Juraj grafikus  tervezte, a bronz emlékplakettet Adorjáni Endre szobrászművész készítette. Az elismerést első alkalommal 1996-ban ítélték oda.

A bukovinai székelyek hagyományos búcsúját idén október 8-án tartották a Kismányokon, a Magyarok Nagyasszonya-templomban. A búcsúi szentmiséről szóló összefoglaló ITT olvasható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye